Потвърждавам

Или изберете държава

IT US UK FR ES

Политика за поверителност на Alitalia

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ – НАШИЯТ АНГАЖИМЕНТ ЗА ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Политика по смисъла на чл. 13 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета

Алиталия – Италианска авиокомпания АД в извънредно управление (Alitalia – Società Aerea Italiana S.p.A. in a.s.) желае да Ви информира, че по смисъла на чл. 13 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета за защитата на личните данни на физическите лица по отношение на обработката на личните данни (по-долу “Европейски регламент”) се е създала процедура за обработка на личните Ви данни, автоматично събирани или предоставени от Вас чрез сърфирането или използването на уебсайта https://www.alitalia.com/ (по-долу “Уебсайт”).

1. АДМИНИСТРАТОР НА ОБРАБОТКАТА

Администраторът на обработката е Алиталия – Италианска авиокомпания АД в извънредно управление в лицето на законния си представител с постянен адрес в юридическото седалище на ул. „Вия А. Насети“ (без номер), блок Алфа, 00054 Фиумичино (провинция Рим) (по-долу “Алиталия” или “Администратор на обработката”).

2. ОТГОВОРНИК ЗА ЗАЩИТА НА ДАННИТЕ

На основание на дейностите по обработка, извършвани от Алиталия, Администраторът на обработката счете за необходимо да определи по смисъла на чл. 37 от Европейския регламент, Отговорник за защитата на данните, с който ще можете да се свържете на следния адрес: Алиталия Data Protection Officer, Via A. Nassetti s.n.c., Pal. Alfa, 00054 Fiumicino (RM) или като изпратите имейл на адрес dpo@alitalia.com.

3. ХАРАКТЕРИСТИКА И ВИД НА ОБРАБОТВАНИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ

С цел да Ви бъде позволено да използвате Уебсайта и неговите услуги, Администраторът на обработката има нужда да се запознае и да обработи някои Ваши лични данни.

Под лични данни имаме предвид информация, касаеща идентифицирано или подлежащо на идентифициране физическо лице, като например името, данните за контакт или свързаните с резервацията данни.

За резервиране на самолетен билет обработваните данни ще бъдат име, фамилия, телефонен номер, имейл адрес, информация за закупеното пътуване, включително евентуални специални поискани услуги или предпочитания към храни и данните за плащането. Освен това, според предназначението, ще могат да се събират други категории лични данни, като например рождената дата, пол и номер на паспорт.

За обикновеното сърфиране в Уебсайта обаче, по-долу са определени видовете обработвани данни и съответната специфична информация за “бисквитките”.

 

Данни за сърфирането

Компютърните системи и софтуерните процедури, предназначени за дейностите на Алиталия, по време на тяхната обичайна работа събират някои лични данни, чието предаване е имплицитно при употребата на комуникационните протоколи на интернет мрежата.

Става дума за данни, които не се събират, за да бъдат свързвани с идентифицирани заинтересовани лица, а които по своя характер биха могли, чрез обработки и свързани с тях данни, притежавани от трети лица, да позволят идентифицирането на потребителите.

В тази категория влизат IP адресите или имената на домейни на използваните компютри от потребителите, които се свързват към Уебсайта,  Унифициран идентификатор на ресурсите URI (Uniform Resource Identifier) на заявените ресурси, час на заявката, използван метод за подаване на заявката към сървъра, размер на получения файл в отговора, даден от сървъра (успешен край, грешка и т.н.) и други параметри за операционната система и за компютърната среда на потребителя.

Тези данни се използват от Администратора на обработката единствено с цел получаване на анонимни статистически данни за използването на Уебсайта и контролиране на тяхното правилно функциониране. Данните биха могли да бъдат използвани и за определянето на отговорност в случай на хипотетични компютърни престъпления с данните на Алиталия.

 

Доброволно предоставени данни от потребителя

Незадължителното, изрично и доброволно изпращане на електронна поща на посочените адреси в този Уебсайт, води до последващото получаване на адреса на изпращача, необходим за да се отговори на заявките, както и на евентуалните други лични данни, въведени в съобщението.

 

Политика за „бисквитките”

По-долу са посочени използваните от този Уебсайт видове „бисквитки” и, евентуално правилните начини, за да можете лесно да изберете дали и как Вашите лични данни да бъдат обработени чрез този вид технологии.

 

Технически „бисквитки”

Този сайт използва така наречените “технически бисквитки”, или малки текстови файлове, съдържащи определено количество информация, обменена между Уебсайта и Вашият терминал (или по-добре казано браузерът на Вашия терминал), които позволяват правилното му функциониране и използване.

 

Аналитични „бисквитки”

Този Уебсайт използва така наречените “аналитични бисквитки”, реализирани и предоставени от трети страни, или Google Analytics и Adobe Analytics. Те се използват само за  вътрешен статистически анализ на достъпа, за да се подобри Уебсайта и да се опрости неговата употреба, както и мониторират неговото правилно функциониране. Администраторът на обработката при всички случаи е използвал най-подходящите средства, за да ограничи максимално възможността да бъдете идентифицирани чрез този вид „бисквитки”. Google Analytics публикува тук своята политика за „бисквитките”. Adobe Analytics публикува тук списъкът на „бисквитките” си.

Аналитични „бисквитки”

alitalia.d3.sc.omtrdc.net/ adobe.com/it/privacy.html

https://e1.fanplayr.com/external.Geni… fanplayr.com/legal/

e1.fanplayr.com/ fanplayr.com/legal/

https://my.fanplayr.com/external.Geni…  fanplayr.com/legal/

 

Профилиращи „бисквитки”

Този сайт използва така наречените “профилиращи бисквитки”. Тези бисквитки не са непременно необходими, но ни помагат да персонализираме и подобрим Вашия опит в Уебсайта, Например, помагат ни да Ви посочим най-близкото до Вашето местоположение летище за заминаване, да опознаем и запомним предпочитанията Ви и да Ви покажем важни и персонализирани рекламни обяви. Освен това ни позволяват и да ограничим броя пъти, в който се показва всяка реклама, да измерим ефикасността на рекламната кампания, да запомним посещението и да споделим събраните данни с трети лица, например рекламодатели.

Следователно, отстраняването на тези „бисквитки”, доколкото не засяга общото ползване на Уебсайта, би могло при все това да доведе до ограничаване на някои функционалности. 

Профилиращи „бисквитки”

alitalia.tt.omtrdc.net/    adobe.com/it/privacy.html

cdn.tt.omtrdc.net/cdn/ adobe.com/it/privacy.html

https://e1.fanplayr.com/external.Geni… fanplayr.com/legal/

e1.fanplayr.com/ fanplayr.com/legal/

https://my.fanplayr.com/external.Geni…  fanplayr.com/legal/

 „Бисквитки” на трети страни

Третите страни също могат да инсталират „бисквитки” на устройството Ви. Ние не контролираме употребата на „бисквитки” на трети страни, поради това, не носим отговорност за тяхната употреба. Третите страни имат своя собствена политика за поверителността и начините на събиране на данните. С политиките им можете да се запознаете на следния линк: 

 

„Бисквитки” на трети страни

4605991.fls.doubleclick.net/ policies.google.com/privacy?hl=it

accounts.us1.gigya.com/ gigya.com/privacy-policy/

ad.doubleclick.net/ddm/activity/ policies.google.com/privacy?hl=it

ads.yahoo.com/cms/ policies.google.com/privacy?hl=it

alitalia.demdex.net/ policies.google.com/privacy?hl=it

alitalia.tt.omtrdc.net/ adobe.com/it/privacy.html

assets.adobedtm.com/ adobe.com/it/privacy.html

beacon.krxd.net/ salesforce.com/company/privacy/

bs.serving-sys.com/ sizmek.com/privacy-policy/

https://c1.adform.net/ site.adform.com/privacy-policy-opt-out/

c1.rfihub.net/js/ policies.google.com/privacy?hl=it

cdn.tt.omtrdc.net/cdn/ www.adobe.com/it/privacy.html

cdns.gigya.com/ gigya.com/privacy-policy/

cdns.us1.gigya.com/ gigya.com/privacy-policy/

cm.g.doubleclick.net/ policies.google.com/privacy?hl=it

connect.facebook.net/en_US/ facebook.com/privacy/explanation

contextual.media.net/ media.net/en/privacy-policy

cs.gssprt.jp better.fyi/legal/

dis.criteo.com/rex/policies.google.com/privacy?hl=it

dis.eu.criteo.com/dis/ policies.google.com/privacy?hl=it

dpm.demdex.net/ policies.google.com/privacy?hl=it

dsum-sec.casalemedia.com/ casalemedia.com/

e.nexac.com www.nexac.net/privacy-policy.php

https://e1.fanplayr.com/external.Geni… fanplayr.com/legal/

e1.fanplayr.com/ fanplayr.com/legal/

fonts.gstatic.com/policies.google.com/privacy?hl=it

global.ib-ibi.com/ assets.web.com/legal/English/PrivacyPolicy.pdf

https://googleads.g.doubleclick.net/p… policies.google.com/privacy?hl=it

gscounters.us1.gigya.com/ www.gigya.com/privacy-policy/

gum.criteo.com/ policies.google.com/privacy?hl=it

https://pixel.sojern.com/ sojern.com/privacy/product-privacy-policy/

ib.adnxs.com/ appnexus.com/en/company/privacy-policy

idsync.rlcdn.com/ rlcdn.com

mid.rkdms.com/ merkleinc.com/privacy

pdw-usr.userreport.com privacy.userreport.com/en-GB/for-users/privacy-policy/hort-version/

https://my.fanplayr.com/external.Geni… fanplayr.com/legal/

pubads.g.doubleclick.net/activity;dc_… policies.google.com/privacy?hl=it

pm.w55c.net/ dataxu.com/about-us/privacy/

ps.eyeota.net/ eyeota.com/privacy-policy/

pubads.g.doubleclick.net/ policies.google.com/privacy?hl=it

s.acxiomapac.com/ .acxiom.com/about-us/privacy/privacy-policy-www-acxiom-com/

s.yimg.com/wi/ adobe.com/it/privacy/policy.html

secure.adnxs.com/ appnexus.com/en/company/cookie-policy

soma.smaato.net/oapi/ smaato.com/privacy/

sp.analytics.yahoo.com/ policies.yahoo.com/xa/en/yahoo/privacy/index.htm

sslwidget.criteo.com/ criteo.com/privacy/corporate-privacy-policy/

stags.bluekai.com/ oracle.com/it/legal/privacy/privacy-policy.html

static.criteo.net/ policies.google.com/privacy?hl=it

stats.g.doubleclick.net policies.google.com/privacy?hl=it

https://sync-tm.everesttech.net/ everesttech.com/privacy

sync.search.spotxchange.com/ spotx.tv/privacy-policy/

tag.yieldoptimizer.com/ps/ dynamicyield.com/privacy-policy/

tapestry.tapad.com/tapestry/ tapad.com/privacy-policy

ws2.rqtrk.eu/ roq.ad/privacy-policy

www.facebook.com/ facebook.com/privacy/explanation

www.google-analytics.com/ policies.google.com/privacy?hl=it

www.google.com/ads/ policies.google.com/privacy?hl=it

https://www.google.com/ policies.google.com/privacy?hl=it

www.google.com/ policies.google.com/privacy?hl=it

www.google.se/ads/ policies.google.com/privacy?hl=it

https://www.google.se/ policies.google.com/privacy?hl=it

www.googleadservices.com/pagead/ policies.google.com/privacy?hl=it

www.googletagmanager.com/policies.google.com/privacy?hl=it

www.gstatic.com/recaptcha/api2/ policies.google.com/privacy?hl=it

x.bidswitch.net/ .bidswitch.com/privacy-policy/

x.dlx.addthis.com/e/ ddthis.com/privacy/privacy-policy/

 

 

 

Възможности относно употребата на „бисквитките“ от страна на сайта чрез настройките на браузъра

Предоставянето на всички „бисквитки“ може да се деактивира от настройките на браузъра Ви.  При все това е нужно да се покаже как тези настройки  биха могли да направят Уебсайта неизползваем, ако бъдат блокирани нужните „бисквитки“ за предоставянето на нашите услуги. При всички случаи, всеки браузър разполага с различни настройки за деактивирането на „бисквитките“. Връзките към указанията на най-общите браузъри са тук Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera.

 

 

- КОЛ ЦЕНТЪР

Обажданията на посочените в Уебсайта номера на Кол центъра могат да доведат до обработката на лични данни на потребителя, насочена към предоставянето на услугите, които същият е поискал, като например: резервации, закупуване и изпращане на  документите за пътуването по въздушен път, заявено от пътника, промени или замени на вече издадени билети, възстановяване на суми, следпродажбени услуги, специални услуги и закупуване на допълнителни услуги към полета.  Завършването на електронните трансакции може да доведе до събирането на данните от кредитните карти на клиентите, които ще бъдат обработени с всички предпазни мерки, предвидени от категорийното законодателство. Алиталия може да си служи също и с кол центрове на трети страни, които оперират, също в пълно съответствие с нормативната база за поверителността на личните данни, със специален договор за услуга за сметка на Администратора, в качеството на Отговорници по обработката по смисъла на чл. 28 от Европейския регламент. Ако кол центрове на трета страна извършват обработки на данните, чийто Администратор е Алиталия извън ЕС, Алиталия изисква от доставчиците си спазването на необходимите гаранции по чл. 46 от Европейския регламент.

- ДОСТЪП ЧРЕЗ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Информираме всички записани в Програмата Миле Миля (Хиляда мили) („Програмата”), че предоставените лични данни по време на присъединяването към Програмата, ще бъдат събирани и обработвани от Алиталия във форма, която да гарантира тяхната сигурност и съответствие с Европейския регламент. Освен това информираме записаните в Програмата, които получават достъп чрез услугата Social Login Alitalia и от следните линкове FacebookTwitter – Instagram - Linkedin, че предоставените лични данни ще се използват за тясно свързани с или спомагателни цели за участието в Програмата и/или за регистрирането в самата програма, както и за персонализирането на предоставяните услуги от Алиталия, след даването на изрично съгласие. Предоставените данни могат да бъдат използвани от Алиталия за промоционални, рекламни и маркетингови цели, като изпращане на рекламен, промоционален и информационен материал за продукти и услуги, както и за статистически анализ, имащ за цел отчитането на степента на удовлетвореност от предлаганите услуги/продукти.

 

4.  ЦЕЛ НА ОБРАБОТКАТА И ПРАВНО ОСНОВАНИЕ

Личните данни, чийто притежател става Администраторът на обработката, са единствено данните, които са предоставени във връзка със сърфирането и/или по време на използването на нашите услуги. Поради това, личните данни ще бъдат обработвани, за да:

А) Бъде позволено да се използва услугата ни за закупуване на самолетен билет;

Б) Бъдат удовлетворени изискванята за пътуване и да бъдат предложени заявените услуги;

В)        Бъдат изпратени известия за състоянието на обслужването на Вашия полет, в случай на необходимост;

Г) Бъдат удовлетворени всички изисквания по закон, свързани с въздушния транспорт на пътници;

Д) Бъдат предоставени винаги актуализирани новини за дейностите и промоциите на Алиталия, изпращайки бюлетини, рекламен материал и/или съобщения и информация от търговски и маркетингов характер, насочени към нашите услуги и продукти, към съответните оферти, отстъпките и всяка друга промоционална и привличаща клиенти иницитива, която ние сме използвали било то чрез традиционните системи за контакт, както и чрез изцяло автоматизирани такива, като съвсем примерно, чрез адрес по местоживеене и/или електронна поща или дори чрез SMS съобщения;

Е)        Бъде позволено записването в програмата Миле Миля;

Ж)       Бъде персонализирано съдържанието на търговското съобщение и да бъдат предложени само отделни продукти и оферти, съответстващи на изразените вкусове и предпочитания за целите на по-добро удовлетворение от полета.

Предвид изборът за използване на предоставяните услуги от Уебсайта, правното основание, на което се обосновава обработката на личните Ви данни, може да бъде:

- Предоставените данни са необходими за завършване на направените резервации и, следователно, за изпълнение на договора за въздушен транспорт;

- Обработката на личните данни е необходима за спазване на законовите изисквания, предвидени в областта на авиацията, приложими всеки отделен път, според предназначението;

- Обработката на личните данни би могла да бъде необходима, за да бъдат защитени жизнените интереси на едно или повече физически лица;

- Администраторът на обработката има законен интерес да обработва личните данни, за да предложи по-добра услуга и да подобри преживяването от полета;

- Въз основа на конкретни съгласия, които могат да бъдат свободно предоставени, да бъдат проведени инициативи за директен маркетинг и профилиране.

Личните данни могат да се обработват или с компютърни средства, или на хартиен носител.

 

5. ПЕРИОД НА СЪХРАНЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Администраторът на обработката възнамерява да съхранява личните данни за период от време, който не е по-голям от необходимият такъв за постигането на целите, за които са били събрани и се обработват.

Във връзка с обработката на личните данни за целите на директния маркетинг, когато е изрично разрешено, в подчинение на нормативните изисквания и на Общата мярка на Гаранта за защитата на личните данни, приета на 24 февруари 2015 за картите за лоялност, Алиталия реши да се погрижи да заличи Вашите лични данни, обработвани за целите на директен маркетинг в срок до 24 месеца от тяхната регистрация. Обработваните лични данни за целите на профилирането, обаче, ще бъдат заличени след изтичането на 12 месеца от регистрацияата.

Във връзка с другите лични данни, тъй като не може да бъде определен с точност периодът на съхранение на личните Ви данни, Администраторът на обработката се ангажира от този момент да ориентира обработката на личните Ви данни към критериите за съответствие, уместност и минимизиране на данните така, както се изисква по Европейския регламент, проверявайки периодично необходимостта от тяхното съхранение. Поради това, след като бъдат постигнати целите, за които са били събрани и обработени, ще ги заличим от системите и регистрите ни и/или ще бъдат взети необходимите мерки, за да ги направим анонимни, за да попречим по този начин да бъдете идентифициран.

Горното ще се изпълнява, с изключение на случая, в който ще имаме нужда да задържим тези данни, за да изпълним нормативните изисквания или, за да установим, упражним или защитим някое наше право при съдебен спор.

 

6. КАТЕГОРИИ НА ЛИЦА ПОЛУЧАТЕЛИ НА ДАННИТЕ

Обработваните данни няма да бъдат предмет на разпространение на трети страни. При все това, могат да се запознаят с данните Ви, във връзка с по-горе изложените цели, както следва:

·           Лица, които могат да имат достъп до данните по силата на законови разпоредби, предвидени от правото на Европейския съюз или на някоя Държава членка, на която е поданик Администраторът на обработката, включително Централното управление на имиграцията и Гранична полиция;

·           Нашият персонал, стига преди това да е бил посочен като Координатор на обработката, Системен администратор или, като лице, действащо под ръководството на Администратора на обработката или Отговорника за обработката, стига преди това да са били обучени в тази връзка от Администратора на обработката;

·           Външни лица, които упражняват строго свързаните с или спомагателните дейности на въздушно-транспортната дейност като други авиационни компании, външни или принадлежащи на Групата Алиталия като Алиталия Ситилайнър АД в извънредно управление и обслужващи дружества, в качеството им на независими Администратори на обработката или Отговорници за обработката, които биха били считани за основни за целите на оперативността на полетите на Алиталия, както и Алиталия Лоялти АД, в качеството на съадминистратор на данните за програмата Миле Миля;

·           Дружества за кредитни карти и доставчици на услуги за контрол на измамите, свързан с процеса на плащане и (когато е необходимо) активиране на процедурата за контрол на измамите;

·           Трети лица като адвокатски кантори и публични органи, към които се обръщаме, за да бъде спазен или приложен сключеният договор;

·           Трети лица като полиция и национални органи за защита на правата ни, собствеността и безопасността Ви, на персонала и нашите ресурси;

·           Обществени органи и сили на реда,  например митници и имиграционни служби, след законно направена заявка;

·           Лица, упражняващи напълно независимо, като отделни Администратори на обработката или в качеството на Отговорници за обработката назначени за целта от Алиталия, спомагателни цели за дейностите и услугите по параграф 4., като търговски партньори, дружества, предлагащи рекламни, маркетингови и комуникационни услуги, дружества, които предлагат компютърни инфраструктури и услуги по компютърно и консултантско обслужване, както и проектиране и  разработка на софтуерни приложения и интернет сайтове, дружества доставчици на услуги за персонализиране и оптимизиране на нашите услуги, включително онези за предоставяне и управление на услугата към клиента, дружества, предлагащи услуги за анализ и разработка на данните и обработка и ръководене на пазарни проучвания.

Евентуалното съобщаване на личните данни ще се извършва в пълно съответствие със законовите разпоредби, предвидени от Европейския регламент и с техническите и организационните мерки, подготвени от Администратора на обработката, за да бъде гарантирано подходящо ниво на сигурност.

 

7. ПРЕДАВАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ КЪМ ТРЕТИ ДЪРЖАВИ

Алиталия е глобален превозвач, който превозва пътници в множество Държави по света. Администраторът на обработката би могъл да предаде личните данни към трети Държави с цел коректно извършване на дейностите на Алиталия, както и изпълнението на задълженията, произтичащи от заявките на Заинтересованото лице. Поради това, въпросното предаване е необходимо за изпълнението на сключения договор между Заинтересованото лице и Алиталия и, в някои случаи, за изпълнението на правните задължения, на които е подчинен Администраторът на обработката.

В случай на предаване на личните данни на заинтересованите лица извън Европейския съюз, се задължаваме да:

  • Включим стандартните договорни клаузи за защита на данните, приети от Европейската комисия за предаването на личните данни извън ЕИП в нашите договори с тези трети страни (става дума за одобрени клаузи по смисъла на член 46.2 от Общия регламент за защита на данните ("GDPR"); или
  • Да се уверим, че Държавата, в която ще бъдат управлявани личните данни е била счетена за "подходяща" от Европейската комисия по смисъла на член 45 от GDPR; или
  • (в случай на необходимост, когато предаваме личните данни на заинтересованите лица на получател в Съединените щати) да се уверим, че получателят е част от Privacy Shield, което изисква от този получател да предостави подобна защита на всяка лична информация, споделена между Европа и Съединените щати.

За повече информация относно правилата за предаване на данните извън ЕИО, включително механизмите, на които се базираме, посетете сайта на Европейската комисия тук [https://ec.europa.eu/info/strategy/justice-and-fundamental-rights/data-protection_en].

 

- ПЪТУВАЩИ ПЪТНИЦИ ЗА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ

От 5 май 2003 американските власти изискват от превозвачите, които извършват полети от, за или през Съединените амеркански щати, да предоставят на Бюрото за митниците и граничната защита на Съединените щати, United States Bureau of Customs and Border Protection (CBP), поради съображения за сигурност и защита на тяхната територия, електронен достъп до данните на пътниците.

На превозвачите, които не изпълнят тези изисквания, биха могли да бъдат наложени санкции и дори да загубят правото на кацане в Съединените американски щати.

На свой ред пътниците на тези превозвачи биха могли да бъдат подложени на по-щателни и продължителни проверки в рамките на летищата на тази Държава с всички възможни неудобства в случая.

Алиталия така, както всички европейски превозвачи, които оперират от, за или през Съединените американски щати, счете за нужно да удовлетвори горните искания.

Предаването на данните на пътниците на Американските власти в действителност е условие, за да бъдат извършвани авиационни услуги от, за или през територията на САЩ.

Ако някой пътник не позволи достъп до тези данни, неговото несъгласие би довело впоследствие до невъзможност за същия да пътува от, за или през Съединените американски щати. Поради това Алиталия,  спазвайки изискванията на тези Власти, си запазва правото да отменя  резервации, които не съдържат тези данни, в деня преди изтичането на срока от 72 часа преди тръгването.

Обработката на данните PNR (данните за резервациите) се урежда от международното споразумение от 26 юли 2007 между Европейския съюз и Съединените щати. Европейският съюз следва да вземе мерки въздушните превозвачи да спазват тези задължения. Алиталия трябва да се придържа към тези разпоредби. За по-изчерпателно пояснение относно обработката на данните PNR, събирани от американските власти (DHS – Department of Homeland Security) във връзка с извършваните полети между Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати, вижте международното споразумение и придружителното писмо на DHS, публикувани в Държавния вестник на Европейските  общности L 204 от 4 август 2007, което може да намерите като кликнете тук.

Поради това Алиталия счете за необходимо да гарантира, че нейните пътници са запознати със следната информация относно начините на обработка и предаване на данните, съдържащи се в резервациите (за чието спазване Съединените американски щати се ангажират по силата на цитираното споразумение с Европейската общност), които се оповестяват под формата на отговори на определени въпроси.

 

ДАННИ

- До кой вид данни за пътника има достъп?

Бюрото United States Bureau of Customs and Border Protection (US CBP) има достъп до PNR (Passenger Name Record, или до данните на клиента, регистрирани по време на резервацията на някое пътуване) относно полетите, извършвани от, за или през Съединените американски щати.

Става дума за електронни "файлове", създадени в компютърните системи, използвани от превозвачите за всеки резервиран от пътника маршрут, които съдържат информация от различен характер между които: име на пътника, телефон за връзка със същия, данни за полета (дата на пътуването, място на тръгване и дестинация, брой на багажите и т.н.), както и други подробности като: посочване на евентуалната агенция за пътуване, формата на плащане и т.н.

Поради това резервационните данни PNR включват всяка предоставена информация от пътника в резервационната фаза. Освен това веднага след излитането се предават на Митницата и Имиграционните власти на Съединените щати паспортните данни на пътника (фамилия, име, рождена дата, националност, номер на паспорта и пол).

 

ВЛАСТИ И ЦЕЛИ

- Кой ще има достъп до данните на клиента, кой ще ги съхранява и използва и за каква цел ще бъдат използвани?

Американското бюро US CBP, което част от Министерството на вътрешната сигурност, Department of Homeland Security, ще има достъп до данните.

Този орган ще ги използва с цел предотвратяване и борба с тероризма и тежките криминални престъпления.

Американското бюро US CBP няма да разреши публичен достъп до разглежданите данни. Според предвиденото от американското законодателство същите биха могли да бъдат предавани на други власти на САЩ, имащи функции за борба с тероризма и спазване на законовите задължения и интересите на правосъдието след, разбира се,  проверка всеки път и винаги за целите на превенцията и борбата с тероризма и тежките криминални престъпления.

Освен това тези данни биха могли да бъдат предоставени, когато се наложи, за защитата на жизнения интерес на пътниците или на трети лица (по-специално, в случаите на значителни рискове за здравето) или в рамките на наказателните процедури или в другите предвидени от закона случаи.

 

ОБРАБОТКА НА ДАННИТЕ

- Как се използват данните на пътниците?

Данните се събират от US CBP в системите за резервация до 48 часа преди полета и се използват за извършване на проверките на пътниците преди пристигането им на територията на САЩ, с цел да се улесни влизането на по-голяма част от пътниците, фокусирайки ресурсите на  US CBP само върху онзи ограничен брой пътници, който би представлявал реален риск за сигурността.

Данните ще се съхраняват за период до 7 години или, в случай че бъде извършен ръчен достъп до същите в този период, същите могат да се съхраняват за още 8 години.

Поради това, Американските власти ще използват всички подходящи технически и организационни мерки с цел превенция на неразрешената употреба на данните.

 

ПРАВА НА ПЪТНИЦИТЕ

- Кои са правата на пътниците и как може да бъдат валидни?

Американските власти се ангажират да не се противопоставят принципно на исканията на пътниците да получат копие от събраните данни в PNR и съдържащи се в техните бази с данни. Пътниците могат да поискат коригиране на техните данни и да го получат там, където US CBP или Transport Security Agency (TSA) биха счели това искане за оправдано и подходящо аргументирано. Поради това едно отрицателно решение ще може да съставлява предмет на съдебна жалба.

Исканията за коригиране и жалбите по отношение на обработката на данните PNR могат да бъдат отправени от пътниците (директно или чрез властите, които са отговорни за защитата на данните в Държавите членки) до Бюрото за поверителността на DHS (програма FOIA):

 

FOIA – Бюро за поверителността

Department of Homeland Security

245 Murray Drive SW

STOP-0550

Washington, DC 20528-0550

Зелен телефон: +1-866-431-0486

Tel.: +1-703-235-0790

Fax: +1-703-235-0443

E-mail: foia@dhs.gov

 

- ПЪТНИЦИ, ПЪТУВАЩИ ЗА КАНАДА

От 18 юни 2007 г. правителството на Канада въведе Passenger Protect Program (Програма за защита на пътниците) за изграждането на система за контрол на границите като антитерористична мярка. Програмата Passenger Protect Progam налага на всички въздушни превозвачи, опериращи на територията на Канада, задължението да осъществяват контрол върху поименните данни на пътниците при регистрацията, спрямо наличните такива в изготвените и предоставени списъци от Канадските власти, с цел да бъде оценена възможността да се процедира или не с качването на борда на евентуално наличните пътници в горните списъци. Passenger Protect Program, която първоначално стартира на доброволни начала, стана задължителна за въздушните компании през септември 2008 г. Алиталия, с цел да бъдат избегнати огромни санкции или, в най-лошата от хипотезите, да бъде преустановено правото на кацане на територията на Канада, се пригоди към изискванията, получавайки предварително, необходимото положително становище от страна на Гаранта за Защитата на личните данни. В действителност, последният, макар и да поиска последващ анализ на Passenger Protect Program от Европейската комисия, даде положително становище въз основа на принципа на балансиране на интересите по смисъла на чл. 24 буква ж) от Законодателно постановление 196/2003.

Данните, които Алиталия изисква с цел последващото им предаване на властите на Канада, са: име, рождена дата, пол и номер на паспорт.

Напомня се, че ако някой пътник не даде съгласието си за достъп и предаване на тези данни, неговият отказ задължително ще доведе до невъзможност за Алиталия да го превозва по въздушен път към Канада. Дирекция Сигурност на Алиталия беше натоварена да извърши проверката на съответствието на наличните поименни данни в изпратените списъци от правителството на Канада и пътниците, налични в регистрационните списъци на Компанията.

 

- ПЪТНИЦИ, ПЪТУВАЩИ КЪМ ЯПОНИЯ

От 1-ви февруари 2007 г. японските власти изискват задължително, въз основа на Частично изменение на Закона за имиграционния контрол и признаването на бежанците (Partial Amendment of the Immigration Control and Refugee Recognition Act), личните данни, записани в паспорта на всички пътници, пътуващи за Япония. Предаването на данните на пътниците на японските власти е условие за извършване на авиационни услуги за Япония.

Ако пътник не разреши предаването на тези данни, неговото несъгласие ще доведе впоследствие до невъзможността за същия да пътува до Япония.

 

8. ЕВЕНТУАЛНО АВТОМАТИЗИРАНИ ПРОЦЕСИ НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ

Администраторът на обработката не използва автоматизирани процеси на вземане на решения, включително профилирането по член 22, параграфи 1 и 4 от Европейския регламент без да получи Вашето съгласие. Ако дадете съгласието си за профилирането, предоставените данни ще могат да се използват за анализ и прогнозиране на предпочитанията, поведението и положението с цел да може да се персонализира съдържанието на търговското съобщение и да се предлагат единствено продукти и отделни предложения в съответствие с вкусовете и изразените предпочитания на клиента, намалявайки така броят на търговските съобщения, които ще изпращаме и предлагайки по-добро преживяване от полета.

 

9. ХАРАКТЕР НА ПРЕДОСТАВЯНЕТО

Предоставянето на Вашите лични данни за целите по параграф 4.A – 4.B – 4.C – 4.D е задължително, тъй като евентуален отказ от Ваша страна да предоставите изискуемите лични данни би довел да невъзможността за Алиталия да предостави авиационната услуга.

Предоставянето на личните данни за целите по параграф 4.E е избирателно, но непредоставянето им, макар по никакъв начин да не пречи на използването на Уебсайта, би могло да не Ви позволи да ползвате напълно предложените предимства чрез съобщенията  с рекламна, търговска цел и директен маркетинг, както и да Ви информира за предлаганите допълнителни услуги, отстъпки и промоции.

Предаването на личните данни за целите по параграф 4.F е избирателно, но непредаването им не позволява участието в Програмата.

Предаването на личните данни за целите по параграф 4.G е избирателно, но непредаването им би могло да не Ви позволи да се възползвате напълно от запазените за Вас предимства, както и да не получавате определени ексклузивни продукти и оферти в съответствие с изразените вкусове и предпочитания и едно по-добро преживяване от полета.

 

10. ПРАВА НА ЗАИНТЕРЕСОВАНОТО ЛИЦЕ

Във връзка с обработката на Вашите лични данни по смисъла на Европейския регламент заинтересованото лице има право да:

·      Откаже да даде съгласие за обработката във всеки един момент за всички последващи и не задължителни обработки на данните за целите на услугата по договора за услуга. При всички положения е необходимо да се подчертае, че отказът от съгласие не засяга законосъобразността на обработката, базирана на съгласието, дадено преди отказа така, както е предвидено по чл. 7, алинея 3 от Европейския регламент;

·      Поиска от Администратора на обработката достъпът до личните данни така, както е предвидено по чл. 15 от Европейския регламент;

·      Получи от Администратора на обработката коригирането и допълването на считаните за неточни лични данни, дори и с предоставянето на обикновена допълнителна декларация така, както е предвидено по чл. 16 от Европейския регламент;

·      Получи от Администратора на обработката заличаването на личните данни, когато е налице дори и само една от предвидените причини в чл. 17 от Европейския регламент за всички последващи и незадължителни обработки с цел извършване на услугата по договора за услуга;

·      Получи от Администратора на обработката ограничаването на обработката на личните данни, когато е налице една от хипотезите, предвидени в чл. 18 от Европейския регламент, за всички последващи и незадължителни обработки с цел предоставянето на услугата по договора за услуга;

·      Получи от Администратора на обработката личните данни, които го касаят в структуриран, общоприет формат, който може да бъде разчетен от автоматично устройство, също така има правото да предаде тези данни на друг администратор без пречки така, както е предвидено по чл. 20 Европейския регламент;

·      Се противопостави във всеки един момент, поради причини свързани със специалното му  положение, на обработката на личните данни, извършвана по смисъла на чл. 6, параграф 1, букви д) или ж), включително профилирането въз основа на тези разпоредби така, както е предвидено по чл. 21 от Европейския регламент;

·      Да не бъде подложен на решения, базирани единствено на автоматичната обработка, включително профилирането, които да предизвикат правни последици, които Ви касаят така, както е предвидено от чл. 22 от Европейския регламент. Съвсем примерно и неизчерпателно, в тази категория влиза всяка форма на автоматична обработка на лични данни, имаща за цел анализ или прогнозиране на аспекти, касаещи потребителския и покупателния избор, икономическото положение, интересите, надеждността, поведението;

·      Да подаде жалба до контролен орган, ако сметне, че въпросната обработка е в нарушение с Европейския регламент. Жалбата може да бъде подадена в Държавата членка, в която обичайно пребивавате, работите или на място, където е било установено предполагаемото нарушение така, както е предвидено по чл.. 77 от Европейския регламент.

За да упражните правата си, можете да се свържете с Администратора на обработката, в лицето на законния представител, изпращайки съобщение в юридическото седалище на Via A. Nassetti s.n.c., Pal. Alfa, 00054 Fiumicino (RM), предоставяйки ни следните данни:

- Име, фамилия и пощенски адрес

- Подробности за заявката

- Номер на резервацията или номер на полета и дата

- Фотокопие на валиден документ за самоличност

За да упражните правата по програмата Миле Миля, може да изпратите имейл на следния адрес: privacy@alitalia.com като приложите: (i) номер на картата Миле Миля; (ii) подробности за заявката; (iii) копие на валиден документ за самоличност.

 

11. СЪГЛАСИЕ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ИНФОРМАЦИОННО ДРУЖЕСТВО

За да можете да ползвате предоставяните услуги от Уебсайта, е необходимо да сте на възраст над шестнадесет години: обработката на личните данни на лице под шестнадесет години е законна при условие, че е направена от лицето, упражняващо родителските права. За повече информация, посетете страницата Организирай пътуването си.

 

12. ПРОМЕНИ НА СЪГЛАСИЯТА ЗА ОБРАБОТКА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Можете да промените предоставеното съгласие за следните цели по всяко време:

-          4Е, като кликнете върху връзката " unsubscribe", която се намира във всеки получен бюлетин, или като отговорите с "unsubscribe" на получен SMS

-          4F чрез достъп до личната страница на програмата Миле Миля в определения за целта раздел